V meste nasvietili ďalších 41 priechodov pre chodcov

03.05.2013 Poprad

Poprad 3. mája (TASR) - V Poprade odovzdali do užívania nasvietenie 41 priechodov pre chodcov. Mesto Poprad takýmto spôsobom v čase narastajúcej intenzity cestnej premávky systémovo pokračuje v prevencii nehodovosti na cestách.
„Na zvyšovaní bezpečnosti chodcov sme v Poprade začali pracovať už v roku 2004, keď sme ako jedno z prvých miest na Slovensku začali viac ako 200 priechodov natierať červeným reflexným náterom. V lete 2009 nasledovalo nasvietenie prvých ôsmich priechodov, teraz sme pridali ďalšie,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.
Keďže áut je stále viac, bezpečnosti na mestských cestách sa bude vedenie Popradu venovať aj naďalej. „Aktuálne odovzdané nasvietenie bolo realizované svietidlom s asymetrickou vyžarovacou charakteristikou. Svietidlo je integrované s presvetlenou dopravnou značkou. Celé zariadenie je inštalované na nových stožiaroch. Okrem tohto spôsobu boli následne doplnené niektoré už nasvietené priechody o výstražné blikavé LED svetlo, ktoré bude v súčinnosti s blikavým svetlom dopravnej značky spúšťané chodeckým detektorom,“ doplnila Kristína Horáková z odboru výstavby na popradskej radnici.
Blikavé výstražné svetlá sa doplnili na dva najproblémovejšie priechody a to na ceste 1/18 pri cirkevnej základnej škole a na ceste 1/67 v smere na sídlisko Juh od Kauflandu. „V spolupráci s dopravným inšpektorátom boli vytypované najfrekventovanejšie miestne komunikácie a tiež prechody cez štátne komunikácie. Touto akciou nasvietenie priechodov nekončí, pretože tých frekventovaných priechodov máme pomerne dosť, všetko bude záležať od finančných možností mesta,“ dodáva Horáková. Dohromady je momentálne v Poprade 49 takto osvetlených priechodov.
Na diele v hodnote takmer 237.000 eur začal zhotoviteľ pracovať ešte v októbri minulého roku. Kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam, ktoré skomplikovali a oddialili záverečné práce, sa začalo preberacie konanie koncom apríla. „Dôležité je to, aby vodiči videli osoby, ktoré prechádzajú cez ten priechod a mohli zareagovať, a práve vďaka týmto nasvieteným priechodom je isté, že chodec bude videný na ceste, aj keď napr. nemá na sebe reflexné prvky,“ upozornil náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.
 

Vyberte región